Pagina's

zaterdag 25 september 2010

Minister Van der Hoeven moet voor zichzelf beginnen

Deze week kwam naar buiten dat het Amerikaanse farmacieconcern Abott 500 banen schrapte bij haar vestiging in Weesp. Het werk wordt overgeheveld naar de Verenigde Staten. Mocht dit verhaal bekend in de oren klinken, dan is dit juist: In juni dit jaar kondigde Organon MSD ook al aan 2175 banen te schrappen bij haar vestiging in Oss. De fabricage van medische producten ligt in Nederland sowieso onder vuur, want de afgelopen jaren vertrokken er al verschillende bedrijven uit Nederland weg om het werk over te hevelen naar China, Duitsland of de VS. Wethouders en andere bestuurders, die anders zo hoog van de toren blazen over een ‘Sillicon Valley’ in hun stad, dorp of provincie, doen hier vrijwel niets aan. Ze klagen alleen steen en been in de media, maar verder gebeurt er vrij weinig. Zelf minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven deed bij het ontslag van Organon niet meer dan een telefoontje naar het hoofdkantoor in de VS om haar zorgen te uiten. Alsof je met één telefoontje een heel concern op andere gedachte kan brengen. Maar Van der Hoeven bezocht ook een bezoek aan de fabriek van Organon in Oss. Ze sprak daar een hele ochtend met de directie van MSD Organon in Oss. Dat moet een erg saai gesprek zijn geweest, aangezien de Nederlandse directie het helemaal eens is met de eigen werknemers en dus ook met Van der Hoeven. De fout zit in de VS. Maar meer kon Van der Hoeven niet doen, liet ze later in de media weten. Maar dat is een foute gedachte. Ze kon voor zichzelf beginnen en dan was alles opgelost.

Normaliter krijg ik spontane braakneigingen van de uitspraak ‘we moeten in onze gemeente een soort Sillicon Valley’ creëren. Er is blijkbaar geen bestuurder ter wereld die snapt dat het creëren van iets als Sillicon Valley voorwaarden nodig heeft en die voorwaarden worden niet geschapen. En juist het ontbreken van die voorwaarden is de reden, dan veel bedrijven Nederland de rug toe keren. Dus ook toen Van der Hoeven aankondigde dat er een soort medische Sillicon Valley in Oss moest komen, kreeg ik kippevel. Want ‘Sillicon Valley’ klinkt lekker in de oren van veel mensen, die zich er heel wat bij voorstellen. Maar verder dan deze loze uitspraak komen bestuurders als Van de Hoeven niet. Van de grond komt een dergelijk project zelden. Bestuurders kunnen niet ingrijpen in de private sector, al blijven daarmee bijvoorbeeld kennis en werkgelegenheid behouden. Van der Hoeven verwijst naar de Europese Mededingingsautoriteiten, die inmenging van de Overheid in de private sector verbieden omwille van de vrije markt. Maar was het nou niet die vrije markt, die ervoor heeft gezorgd dat werkgelegenheid en kennis worden weggetrokken uit niet alleen Nederland maar de hele Europese Unie? Moet je daarom niet eens je halsstarrige houding van dat ideaalbeeld eens bijstellen en tot actie overgaan? Stel je al bestuurder de volgende vragen: 1) Waarom roep je aan de ene kant op het hardst dat de AOW-leeftijd van 65 naar 67 moet, maar schep je daar geen voorwaarden voor? 2) Waarom wil je het braafste jongetje van de klas zijn en accepteer je Europese regelgeving, die goed is voor bijna 3.000 werklozen extra?

Mijn punt: Beide bedrijven, zowel Abbott in Weesp als MSD Organon in Oss zijn winstgevende organisaties. Er is veel kennis aanwezig en de Overheid hamert al jaren op de kenniseconomie. Doe je niets, dan zet je bijna 3.000 mensen op straat. Waarom voeg je niet beide bedrijven samen tot één concern, geef er een nieuwe naam aan en blijf als Overheid (groot)aandeelhouder. De landelijke, provinciale en lokale overheden kunnen hierin hun krachten bundelen. Omdat je je als Overheid niet mag mengen in private ondernemingen, zou je met de Europese Mededingingsautoriteiten kunnen afspreken dat je je als overheid terug trekt, als de economie weer wat aantrekt. Het bedrijf zou naar de Beurs kunnen gaan of je zou de hele organisatie kunnen verkopen aan een investeerder, onder de voorwaarde dat kennis en werk in Nederland blijven. Ondertussen ontvang je als aandeelhouder dividend en je hebt je investering in één klap weer terugverdiend. Naast het behoud van kennis en werkgelegenheid laat je ook aan je kiezers zien dat je er als volksvertegenwoordiger alles aan doet, om je kiezers van inkomen en dus brood te voorzien. Je trekt je het lot van je kiezers aan, wat weer stemmen oplevert. Twee vliegen in één klap dus.

Maar daar wil Van der Hoeven niet aan. Mededingingsautoriteiten verbieden deze inmenging en Nederland in graag het braafste jongetje van de klas. Nederland is geil op regeltjes en dus is bovenstaand verhaal niet meer dan een illusie. Een illusie, die in landen als België, Zweden, Duitsland en Frankrijk werkelijkheid kan worden. Hoe snel waren de stad Antwerpen, de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid er niet bij, toen de Opel fabriek in Antwerpen gesloten dreigde te worden? Hoe slagvaardig was de Duitse regering niet, toen heel Opel dicht moest? Hoe snel was de Zweedse overheid niet, toen Saab dreigde te verdwijnen? Het zijn toch allemaal voorbeelden van overheden die ingrepen, toen kennis en werkgelegenheid in hun land dreigde te verdwijnen en de Europese Mededingingsautoriteiten hadden helemaal niets in te brengen. Sterker nog; de vereiste voorwaarden werden in zeer korte tijd geschapen en de kennis en werkgelegenheid bleven behouden voor het land en de omgeving. Toen de banken dreigden om te vallen, kon er wel miljarden steun worden gegeven en werden er nauwelijks voorwaarden verbonden aan deze steun. Sterker nog; de banken zijn op de oude voet verder gegaan, alsof er helemaal niets is gebeurd. En het handelen van die banken is er de oorzaak van, dat de hele wereldeconomie volledig kapot is gegaan. Maar er is een heel belangrijk verschil met de banken en de drama’s bij Abbott en MSD Organon; de banken leden hevige verliezen door mismanagement. Abbott en MSD Organon zijn stuk voor stuk winstgevende bedrijven. Maar Van der Hoeven wenst haar vingers hier niet aan te branden; laat de markt het maar uitzoeken, zo is de ideologische gedachte. Van der Hoeven en de Europese Commissie begrijpen nog steeds niet dat de marktwerking alles kapot maakt wat je lief is. Met de banken als het meest recente voorbeeld.

De Overheid moet kunnen ingrijpen als het landsbelang ermee wordt gediend. En bijna 3.000 mensen op straat in 3 maanden tijd is in het landsbelang. Dan zijn Europese regels even niet belangrijk meer en betaal je die boete gewoon, die de Europese Commissie aan dit soort ‘overtredingen’ verbindt. Het is een farce dat het overlaten aan de markt alleen maar in het voordeel van de consument kan werken. Het werkt juist alleen maar in het nadeel van diezelfde consument. En terwijl de Europese Commissie met allerlei regeltjes staat te zwaaien naar de lidstaten, verdwijnt het werk en daarmee de kennis en de werkgelegenheid uit de Europese Unie naar China of de Verenigde Staten. Het wordt tijd dat de Europese Unie wakker wordt geschud en dat één van de lidstaten eens opstaat en roept dat het zo niet langer kan. En terwijl in de landen om ons heen driftig wordt gewerkt om juist in tijden van economische neergang, veroorzaakt door diezelfde banken die wel konden worden geholpen, banen te behouden, wil het regelgeile Nederland het braafste jongetje van de klas blijven en weigert het in te grijpen bij belangrijke beslissingen als de ontslagen bij Abbott, MSD Organon en vele andere medische fabrieken die Nederland inmiddels de rug toe hebben gekeerd. Mevrouw Van der Hoeven, laten we die paar fabrieken die we in Nederland hebben behouden en laten we iets doen, om bijna 3.000 mensen aan de slag te houden.

Mijn advies daarom aan mevrouw Van der Hoeven: begin voor uzelf!

zondag 12 september 2010

De Grote Geert heeft gesproken

Gisteravond 2200u Nederlandse tijd heeft onze Grote Geert - de held van de lage landen – gesproken tegen de bouw van de moskee op Ground Zero in New York. Wilders werd toegehoord door slechts enkele honderden demonstranten die - net als hij - tegen de bouw van de moskee waren. Wilders opende zijn toespraak met de woorden ‘no mosque here’ (hier geen moskee), waarna hij zijn betoog begon. Heel Nederland had er weken naar uit gekeken; Zou Wilders dezelfde radicale taal bezigen als hij altijd deed, en dus de kabinetsformatie in gevaar brengen, of zou hij wat milder blijven? Het betoog van Wilders ging over New York als een stad waar alles kan en mag. Waar iedereen kan leven op de manier zoals hij of zij dat wenst. Over tolerantie en hoe vrij New York is en hoe gesloten een stad als Mekka is. New York mag geen Nieuw Mekka worden, volgens de Islamhater. Hij werd gesteund door de demonstranten, die elk woord toejuichten. Hij vergat even na ‘no mosque here’ te roepen ‘no mosque anywhere’.

Wat ik miste in zijn toespraken was elke verwijzing naar Job Cohen of de PvdA. Weliswaar sprak hij er schande van dat 2 op de 3 Moslims in Nederland de aanslagen van 11 september 2001 goedkeurden, maar geen enkele verwijzing naar een burgemeester van Rotterdam met een dubbel paspoort. Niets over die verafschuwde Marokkaanse straatterroristen en die vervloekte linkse idioten die alleen maar thee met ze gaan drinken. Ook niets over het land uit zetten van Moslims en zelfs sprak hij zich uit tegen het verbranden van de Koran. Niet zo heel erg lang geleden eiste hij nog van Moslims dat die inburgeren in Nederland en alleen maar hun verblijfsvergunning zouden krijgen, als ze de Koran zouden verschuren en door de WC zouden spoelen. Begint hij nou aan geheugenverlies te lijden?

Alles wat Wilders doet, is hot. Al maakt hij de meest gruwelijke opmerkingen en regeert hij met keiharde – vaak dictatoriale – hand, hij blijft hot. Het hele Nederlandse journaille volgt hem, als hij een mislukte oversteek naar Engeland maakt. De hele wereld zou hem volgen, als hij weer wat haatdragende en discriminerend opmerkingen in het parlement maakt. Naar eigen zeggen heeft hij wekelijks talloze aanvragen voor interviews van journalisten over de hele wereld. Vandaar ook dat de Society Against Islamizatioon of America (SAIA) – een organisatie die niet alleen tegen de islamisering van de VS strijdt, maar ook Korans verband en het gevoel voor afstand kwijt is – de Islamhater had uitgenodigd om te komen spreken op Ground Zero. Bang dat de Sharia het op korte termijn zal winnen van de Weserse vrijheden en dat daarom het vrije westen zal worden teruggeworpen naar de Middeleeuwen, demonstreert de SAIA tegen alles wat ook maar ruikt naar Islam. En zo nodigde de SAIA ook dictator in spe Wilders uit. Dit zeer tegen de zin van CDA en de linkse partijen in de Tweede Kamer. Die wisten wat Wilders over het algemeen roept en dus waren die juist bang dat zijn keiharde woorden wel eens verkeerd zouden vallen in Islamitische landen. Dus trommelde Buitenlandse Zaken een legertje ambtenaren op, die massaal bij andere landen de deuren gingen om maar te onderstrepen dat wat hij straks in New York gaat uitkramen, toch echt zijn eigen mening is en niet de mening van de Nederlandse regering. Nee, lieve terroristen, val ons niet aan omdat wij toevallig zo’n idioot in ons midden hebben, die de hele tijd haatdragende en discriminerende opmerkingen over jullie Islamieten maakt. Een beetje slimme Islamiet zou dat vragen: “ Als het niet de mening is van de Nederlandse regering, waarom neemt hij dan wel deel aan die regering?” Het antwoord van de gehaaste ambtenaar zal zijn: `Hij maakt geen deel uit van de Nederlandse regering. Dat zijn alleen Mark Rutte en Maxime Verhagen.” Maar de Islamitische leider is ook niet zijn achterhoofd gevallen en zegt:”Maar ik zie meneer Wilders wel mee onderhandelen!”. Dat heel Nederland en vooral heel politiek Den Haag de adem inhield toen Wilders het podium betrad om zijn haat te verspreiden, laat maar weer eens zien dat deze dictator in spe de regie in Den Haag strak in handen heeft. Een voorbode van wat nog komen gaat, als VVD en CDA het politieke strijdtoneel gaan betreden. Ze zijn gewoon de marionettenpoppen van Wilders. Al durft niemand dat hardop te zeggen. Want je bent te kritisch en dus te links als je deze opmerking maakt. Dan ben je een ‘zeurpiet’ of en ‘mastodont’ en je moet je mond dicht houden. Bij verbale aanvallen van critici worden scheldpartijen worden door de Grote Geert niet geschuwd. Niemand mag deze Messias tegen spreken. De Grote Leider spreekt immers altijd de waarheid. Wilders heeft deze truuk geleerd van George W. Bush:”Je bent vóór me, of je bent tegen me en als je tegen me bent, zal je het bezuren.”. Dus houdt iedereen wijselijk zijn mond waardoor Wilders door kan gaan met het zaaien van haat jegens Moslims. Of zijn het wellicht de media… de sensatiezoekende journalisten die het nieuws over Wilders’ komst naar New York zo enorm hebben opgeklopt, omdat ze bang zijn voor ‘links’ uitgemaakt te worden door diezelfde Wilders? Immers, ‘links’ staat voor kritisch en dus fout. Als je als journalist niet genoeg aandacht besteed aan deze dictator, dan ben je te kritisch en dus te ‘links’ en dus loop je de kans niet meer in aanmerking te komen voor een interview met de meest besproken man van Nederland. Je verliest dan kijkers en aanzien, dus je moet als journalist je oren laten hangen naar Wilders. En om dat te voorkomen moet elke journalist die zich inlaat met politiek Den Haag, het wel hebben over het spreken van Wilders in New York, zodat iedereen zou denken dat hij uitspraken zal doen die de kabinetsformatie zouden beschadigen. Wilders weet precies hoe hij de media moet bespelen, zodat de meeste kranten en tijdschriften in Nederland zijn verworden tot een onophoudelijke reclamekaravaan voor Wilders en zijn verschrikkelijke PVV.

Ondertussen was zijn uitspraak in New York natuurlijk wel degelijk haatdragend en discriminerend. Want met zijn uitspraken bracht hij bevolkingsgroepen nou niet bepaald samen. Hij dreef eerder groepen uit elkaar en zette Moslims en Christenen nog verder tegen elkaar op. Hij zou hiermee extremistische Moslims op ideeën kunnen brengen. Dat doet hij overigens niet alleen met een foute toespraak voor slechts enkele extreem nationalistische rechts radicalen in New York, maar met zijn hele partijprogramma. Alleen heeft niemand dat nog echt door. Er zijn immers steeds minder mensen die echt goed nadenken. Ze lopen blindelings achter deze Messias aan. Extremisme is fout, Geert. Of dat nou van links, van rechts of van Moslims komt. Extremisme is altijd fout. En jij bent een extremist! In feite ben jij net zo fout bezig, als de mensen die je bekritiseerd. En dan nog iets: Jij mag dan gebukt gaan onder doodsbedreigingen vanuit de moslimwereld omdat jij de hele tijd kritiek hebt op ze; één kritische noot in jouw richting en dat komt ook op een doodsbedreiging te staan vanuit jouw achterban. Voorbeelden te over: Herman van Veen, Peter R. de Vries, enzovoorts. Lekkere partij, die partij voor de VRIJHEID. Jij bent een gevaar voor de staatsveiligheid, Geert. Een aanslag of aanval in Nederland door extremistische Moslimgroeperingen kan daarom alleen maar op het conto komen van de PVV. Want wie de bal kaatst, kan ‘m terug verwachten.

Wilders hoopte dat de camera’s van de wereld op hem gericht zouden zijn en dat hij weer eens wereldnieuws zou worden. Dat is allemaal niet gebeurd. Er was een handjevol cameramensen aanwezig en in de VS heeft hij de journaals niet gehaald. Al was het alleen maar omdat de Amerikanen geen buitenlandse inmenging willen in hun eigen problemen. Naast een handjevol Islamhaters en hoge Islamitische bestuurders is er ook geen Amerikaan die hem kent, laat staan wil kennen. Na het haatdragende betoog van ’s lands nieuwe dictator gebeurde er ook niets; geen aanslagen, geen boze Islamitische leiders die wraak zworen. Je vraagt je af hoelang de Islamitische wereld dit constante geschop van mensen als Wilders nog pikt. En als er dan wraak komt, wijst Wilders in de richting van de Islam en roept:”Zie je wel, ik heb het altijd al gezegd”. Hij vergeet dan even dat hij de persoon is, die de hele tijd heeft lopen provoceren. Maar goed, zoals ik al eerder opmerkte; hij lijdt aan een spontane vorm van geheugenverlies.

Maar goed; De Grote Geert heeft gesproken. Laat ons nu verder gaan met ons leven.

woensdag 8 september 2010

Vakkundig uitgeschakeld

Alle euforie van het afgelopen weekeinde ten spijt; het rechtse kabinet gaat er hoe dan ook gewoon komen. Nadat afgelopen maandag stoorzender Ab Klink vakkundig door het CDA is uitgeschakeld (hoewel het CDA dat in alle toonaarden ontkend), gaven CDA, VVD en PVV aan dat de rechtse coalitie nooit van tafel is geweest. Mark Rutte zei dit met een stalen gezicht, nadat hij maandagavond bij de koningin vandaan kwam, nadat het rechtse kabinet juist was gestrand. Voor wie het niet meer kan volgen; vrijdag trok de PVV de stekker uit de onderhandelingen voor een rechts kabinet, omdat hij geen vertrouwen meet had in het CDA. Hij eiste vervolgens van het CDA dat deze de opstandige kamerleden Ferrier, Klink en Koppejan de mond zou snoeren als zij tegen de PVV zouden stemmen en dat weigerde het CDA. In het weekeinde is er blijkbaar een crisis ontstaan, die ertoe heeft geleid dat hoofdman der opstandelingen Ab Klink buiten de partij is gezet. Natuurlijk houdt het CDA vol dat hij op eigen initiatief is gegaan. In de burgermaatschappij noemt men dit ‘in goed overleg uit elkaar gaan’. In de volksmond heet dit gewoon ‘ontslag’. Zo gaat dat in een dictatuur; ben je het niet eens met de Grote Leider, dan wordt je vakkundig buiten gewerkt. En zo geschiedde met Ab Klink. En dat staat Ferrier en Koppejan ook te wachten als zij niet gewoon meewerken. Het CDA heeft dit dictatoriale regime over om maar deel te nemen aan een regering. Zelfs een scheldkanonnade van Wilders in de richting van oud-CDA’ers (door Wilders ‘mastodonten’ genoemd ) laat Verhagen zich welgevallen. En het is een voorbode voor wat er staat te gebeuren in Nederland: Niet mee eens met de leiding, dan wordt je vakkundig uitgeschakeld.

PvdA-leider Job Cohen kreeg het meteen op de heupen. Als een loops hondje begon hij wild heen en weer te springen na het klappen van het rechtse kabinet. Net als half links Nederland, overigens. Maar Rutte wilde eerst zelf een regeerakkoord schrijven. Daar, waar Cohen meerdere malen had aangeboden dit samen met Rutte te gaan doen. Een inschattingsfout van de sociaaldemocraat, die nog steeds niet door had dat Rutte, Wilders en Verhagen het ontslag van Ab Klink aan het voorbereiden waren. Want het oppakken van de onderhandelingen kwam wel erg snel na het vertrek van Ab Klink. Niemand binnen het CDA zal er echt voor uit durven komen, maar dissident Ab Klink is gewoon vakkundig uitgeschakeld. Net als Cohen, overigens. Job Cohen was veel te lief voor de snel simultaan schakende schaakgrootmeester Geert Wilders. Cohen stak zijn hand uit naar een Rutte die niet kon zwemmen en tegelijkertijd dreigde te worden verzwolgen door haai Geert. Maar het laatste wat de ontredderde Rutte wilde, was worden gered door de voor hem veel te linkse en veel te aardige Job Cohen. Hij wilde per se vriendjes worden met haai Geert, ook al dreigde deze hem met huid en haar op te eten.

Ook CDA-hoofdman Verhagen heeft er veel door over om maar niet meer te hoeven samenwerken met de linkse en voor Moslims veel te aardige PvdA. Even vergat hij dat de huidige strenge inburgeringswet een idee is van diezelfde Job Cohen en dat haatdrager Wilders hem ooit tot op zijn schoenen heeft afgebrand;”Verhagen is een koffiedrinkende man die knielt voor Marokkaans straattuig en moslimterroristen” heeft Wilders ooit over diezelfde Verhagen gezegd. En met die man gaat diezelfde Verhagen nu samenwerken. Naast een scheldpartij op zijn partijgenoten accepteert Verhagen dus ook dat hijzelf door een toekomstig coalitiegenoot te kakken wordt gezet. Dit is een man die een dictatoriaal regime heerst binnen zijn partij en nu ook binnen andere partijen. Dit is een man die Christenen en Moslims tegen elkaar opzet voor eigen gewin. Een man die iedere tegenstander wil ontslaan en ieder obstakel uit de weg wil hebben. Een man die denkt dat als minder dan 16% van stemgerechtigd Nederland op hem stemt, dat heel Nederland op hem heeft gestemd. Een man die eist dat iedereen naar hem luistert en geen tegenspraak duld; met deze man gaan CDA en VVD dus samenwerken en Mark Rutte wordt geacht daaraan leiding te geven. Als hij al geen leiding kan geven aan een ongeleid projectiel als Rita Verdonk, hoe wil hij dan leiding geven aan een ongeleid projectiel als Geert Wilders? Is dit kabinet bij voorbaat al een mislukking… nog vóór het goed en wel aan de slag gaat? Je vraagt je zo langzaam aan af hoe ver CDA en VVD willen gaan met het ongeleide en dus onbetrouwbare projectiel Geert Wilders; een dictator in spe. Je vraagt je af waarom mensen op deze man stemmen; 1,5 miljoen nog wel.

Dit samenwerkingsverband hangt van los zand aan elkaar en Rutte heeft geen enkele leiderschapskwaliteiten om de boel bij elkaar te houden. Nog vóór het kabinet goed en wel op het bordes bij de door Wilders zo gehate koningin staat, ligt het hele CDA al over straat te ruziën en zijn er drie formatiepogingen en 5 informateurs nodig om überhaupt al een begin te kunnen maken met het maken van afspraken. Niet dat Wilders en Verhagen erg goed zijn in het zich houden aan die afspraken; Wilders doet precies waar hij zin in heeft. Immers dat is afgesproken (‘Laten we het erover eens dat, dat we het oneens zijn’). En was het niet Maxime Verhagen, die afspraken uit het regeerakkoord spontaan vergat door te roepen dat het Nederlandse leger langer in Uruzgan moest blijven? Wat niet in het regeerakkoord afgesproken dat het Nederlandse leger in augustus 2010 zou vertrekken? Blijkbaar was de haat richting de PvdA zo groot, dat hij bereid was zijn eigen afspraken te breken. Hij heeft de PvdA vakkundig uitgeschakeld.

Dat Rutte gevaarlijk spel speelt met het door hem door gewenste rechtse kabinet staat vast. Niet alleen omdat zijn coalitiepartners zich erg slecht aan afspraken houden. Je kunt een lange of korte discussie voeren; maar een regime onder dictator Wilders is een regelrechte ramp voor Nederland. Niet alleen in het binnenland; zeker ook voor bedrijven die internationaal zaken doen is het rechtse kabinet een verschrikking. Veel opdrachten komen namelijk uit moslimlanden die zien die bedrijven nu aan voor moslimhaters. Dat bevordert de handelsrelatie niet echt. Dus worden die ook vakkundig uitgeschakeld.

PvdA-leider Job Cohen moet het politieke spel leren en dan maar in de oppositie; met Bos in de oppositie kwam de PvdA ook sterker uit de strijd en dan moet Cohen nu ook leren. Want door te leren snelschaken kan Cohen het spel van Wilders straks tegen hem gebruiken. Hoe zwaar de teleurstelling ook is dat hij van burgemeester van Amsterdam niet meteen premier kon worden. Een burgemeester van de hoofdstad van een land, die meteen minister-president wordt komt maar hoogst zelden voor. De burgemeester van Rome moest het opnemen tegen opperpedofiel maar vooral sluwe vos Silvio Berlusconi en verloor. Job Cohen moet plannen gaan maken om oppositie te voeren en de samenwerking op links te zoeken. Hij kan Mark Rutte makkelijk een pootje lichten, omdat Rutte geen leiderschapskwaliteiten heeft en die heeft Cohen wel. Hij kan Wilders’ schaakspel tegen hem gebruiken en straks nieuwe verkiezingen ook een gedoogkabinet samenstellen. Hoe makkelijk wil Cohen het eigenlijk hebben? Hij kan met al zijn politieke ervaring het nieuwe kabinet Wilders-Rutte vakkundig uitschakelen.

zaterdag 4 september 2010

3 september 2010 moet een nationale feestdag worden

Gisteravond is het rechtse kabinet definitief gevallen. De laatste dagen roerden oud-CDA’ers zich al in de discussie om toch vooral niet samen te gaan werken met de PVV. De PVV zou de rechtsstaat bedreigen, door het geloof ter discussie te stellen. En het CDA drijft op datzelfde geloof, zij het een ander geloof dat de PVV wil verbieden. De PVV deed deze oud-CDA’ers af als mastodonten; olifanten in de porseleinkast die er alleen maar op uit waren de formatie te verstoren en de PVV uit de regering te houden. PVV-leider Geert Wilders vond het zeurpieten en gaf menig sneer naar de voormalige ministers, ministers-president en staatssecretarissen. Ze moesten hun mond houden, zo vond de dictator in spe. Hij zag zijn enige kans op regeringsdeelname verwateren als sneeuw voor de zon en kreeg woensdag 1 september 2010 nog eens een flinke trap na uit onverwachte hoek. Medeonderhandelaar Ab Klink trok definitief de stekker uit de onderhandelingen voor het rechtse kabinet, door in een brief aan de partijleiding te stellen dat Wilders niet te vertouwen is. Dat wat het begin van het einde; want Klink kreeg twee medestanders binnen het CDA en daarmee zou de meerderheid van het rechtse kabinet weg zijn gevallen. De combinatie CDA/PVV/VVD zou namelijk al een krappe meerderheid hebben met 76 zetels en als er drie niet mee zouden doen, dan zouden er nog maar 73 zetels overblijven en dat is dus geen meerderheid. De nieuwe CDA-voorman Verhagen probeerde de gemoederen nog te sussen, maar de PVV had er geen vertrouwen meer in; Wilders himself trok te stekker eruit. En weer is Geert gezien. Wederom heeft de PVV laten zien dat ze eigenlijk helemaal niet wil regeren. Simpelweg omdat ze het niet kunnen.

Direct na de verkiezingsuitslag van 9 juni gingen alle fractievoorzitters op 10 juni naar de koningin en gaven bij het staatshoofd aan dat de grootste winnaars van de verkiezingen eerst maar eens met elkaar moesten gaan praten. Het CDA aarzelde hevig. Het was vrijwel alle rechtse kiezers kwijtgeraakt aan VVD, maar vooral aan de PVV en de nieuwe CDA-voorman Verhagen wilde eerst dat die twee met elkaar rond de tafel zouden gaan zitten. Als er een akkoord op tafel zou komen, waarin het CDA zich zou kunnen verenigen, dan zou Verhagen aanschuiven. Wilders was woedend en krijste dat hij ‘niet wenste te onderhandelen met een lege stoel’. Verhagen hield stug vol en dus moest VVD-voorman Mark Rutte wel gaan onderhandelen met de PvdA. Iets, dat hij tijdens de verkiezingen voor ‘hoogst onwaarschijnlijk’ had gehouden. Maar ook nu bleek weer dat zelfs Rutte zich niet aan zijn belofte kon houden en dus werden PvdA, GroenLinks en D’66 uitgenodigd om te kijken naar een Paarse Coalitie. Die onderhandelingen strandden al na een week. Niet alleen omdat PvdA en VVD geen strobreed wilden toegeven op elkaars standpunten; ook onder kiezers werd er behoorlijk gemopperd. Vooral de rechtse kiezers begonnen zich te roeren en schreven een week lang kranten en websites vol met haatdragende teksten richting Paars. Dreigtelefoontjes stroomden het partijbureau van de VVD binnen en dus staakte Mark Rutte de onderhandelingen Hij was duidelijk gewicht voor de dreigementen van zijn achterban.

In de daarop volgende formatie kwam oud-premier Ruud Lubbers met een oplossing; er moest een CDA/VVD-kabinet komen, gesteund door de PVV. De PVV zou dus niet direct deelnemen aan een regering , maar deze ‘gedogen’. En hoewel Wilders altijd heeft volgehouden dat ‘gedogen’ een linkse hobby was en dus verwerpelijk, vond hij het ‘gedogen’ van een rechts kabinet geen gek idee. Hij zou wel mee kunnen onderhandelen, maar niet mee hoeven regeren. Wel de lusten, niet de lasten. Alsof hij een seksuele affaire had met een mooie secretaresse. Maar langzaam drong binnen het CDA het besef door, dat Wilders een nieuwe regering niet zomaar ging steunen; er moesten harde PVV-punten terugkomen in het regeerakkoord. En veel CDA’ers beseften toen pas, wat dat betekende voor het land; een grote tweespalt van de samenleving met een ultra rechts nationalistisch beleid zou een ramp betekenen voor Nederland. Vooral het ter discussie stellen van het geloof kwam de CDA-leden niet echt goed uit. Zelfs de initiator van deze samenwerking, Lubbers himself, kwam terug op zijn besluit om het CDA en de VVD te laten praten met de PVV. De anders zo goed geoliede machina die CDA heette, begon te haperen. Jaren lang kon het CDA elke ruzie binnen de muren houden en in den minne sussen; nu er een samenwerking met een fascist op het spel stond, was er geen houden meer aan. De ruzie kreeg nog eens een extra dimensie, toen de brief van demissionair minister van Volksgezondheid en medeonderhandelaar Ab Klink in de openbaarheid verscheen, waarin deze openlijk afstand nam van de onderhandelingen. Hij stelde in de brief dat Wilders een ongeleid projectiel was en dus niet te vertouwen. Wilder s zou aan de onderhandelingstafel hebben gedreigd het regeerakkoord in het openbaar te torpederen, als er niet genoeg PVV-punten in werden opgenomen (Wilders wordt zo vaak bedreigd, dat hij dat kunstje nu schijnbaar heeft overgenomen). Ook de toespraak die de dictator in spe zou gaan houden tijdens het protest tegen de moskee in New York stuitte veel CDA’ers tegen de borst. Maar Klink ging in zijn bief verder. Hij stelde dat een kabinet, gedoogd door het ongeleide projectiel Wilders, een instabiel kabinet zou worden en dat de samenleving daarmee niet gediend zal zijn.

Zowel Wilders als formateur Ivo Opstelten vonden dat Klink de brief nooit had moeten schrijven. Dit is een uitspraak die naar mijn mening alleen maar af kan komen van een dictator. Ik had een dergelijke opmerking van Wilders wel verwacht; Opstelten had in qua intelligentie hoger ingeschat. Als iemand zich niet meer kan verenigen in wat er gebeurd, dan moet iemand dat ook kunnen zeggen. Een ander dictatoriaal trekje van Wilders was zijn voorwaarde aan de drie CDA-leden om akkoord te gaan met de uitslag van het congres en die uitslag als binden te beschouwen (indien het congres zou instemmen met het akkoord, natuurlijk). Zo niet, dan zouden ze hun zetel moeten opgeven. Dit alles zou op schrift moeten worden gesteld en ondertekend. CDA-voorman Verhagen vond een dergelijke uitspraak onuitvoerbaar en juridisch niet haalbaar. Daarop verbrak dictator Wilders direct de banden met het CDA en begon voor draaiende camera’s te krijsen als een klein kind, dat het allemaal de schuld was van het CDA.

Wat heeft Wilders toch een pech, dat het CDA geen dictatoriaal geleide partij is, zoals de zijne. In zijn partij had hij een dergelijke crisis meteen de kop ingedrukt en voor tientallen draaiende camera’s gekrijst dat het allemaal de schuld van de PvdA was. Zoals hij al jaren lang vrijwel elke misstand in de samenleving op het bord van de sociaaldemocraten schuift. Hij staat er nauwelijks bij stil dat zijn haatdragende en discriminerende opmerkingen hele bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet en dat het feit dat niemand elkaar meer vertrouwd, in het begin zijn eigen schuld is. Zijn eigen opruiende uitspraken over alles wat niet-Nederlands is, heeft mensen tegen elkaar opgezet en leidt ertoe, dat Moslims vaak niet eens worden aangenomen voor een baan. Wilders is een verschrikking voor Nederland. Hij en alleen hij is er verantwoordelijk voor, dat Nederlanders niet meer schouder aan schouder staan, maar als kemphanen tegenover elkaar. En hij gebruikt… wat zeg ik… misbruikt dat alleen maar voor eigen politiek gewin. De samenleving is in Nederland totaal ontwricht en verkeert in opperste spanning. Teksten als hier boven worden voortdurend gescand door de AIVD en kunnen de schrijver op een arrestatie komen te staan. Je kunt je dus oprecht afvragen waar de vrijheid van meningsuiting is gebleven bij de partij voor de VRIJHEID. Dat mensen een berisping krijgen van hun werkgever, nadat de op Twitter een protest hebben aangetekend tegen Wilders’ vreselijke opmerkingen, geeft alleen maar aan dat de boog erg gespannen staat. En dat komt alleen maar door zijn haatdragende opmerkingen. En Nederland zit niet te wachten op zijn immer haatdragende redevoeringen over hoe slecht Moslims zijn; Nederland zit na 8 jaar Balkenende te wachten op een leider. Geen minister-president die alleen maar kan solliciteren; maar een die leiding geeft aan een land in crisistijd. Een leider, die het land er weer bovenop helpt. En die leider is niet Geert Wilders. Zoveel is vrijdag duidelijk geworden. Goddank!

Niet allen gaat het rechtse kabinet niet door; vrijdag is tevens duidelijk geworden dat de PVV slechts één medestander heeft in de Tweede Kamer en dat is de VVD. En VVD en PVV komen samen nooit aan een meerderheid dus zal een regering met de PVV er nooit meer komen. Kiezers zullen teleurgesteld zijn in de PVV en teruggaan naar de gevestigde orde; CDA en VVD. De 24 zetels die de PVV nu heeft, zijn het hoogst haalbare aantal. Hierna kan het alleen maar bergafwaarts gaan met de PVV en dus is het einde van de PVV in zicht en dat is prima. En als de PVV nog zal winnen (en dat doet het momenteel), dan zal het nooit alleen de benodigde 75 + 1 zetels meerderheid halen. Kiezers die PVV stemmen, zijn overgelopen van de VVD en het CDA. En we hebben afgelopen week geleerd dat het CDA niet wil samenwerken met de PVV. Tenminste… een groot deel van het CDA heeft zich tegen de anti-Islambeweging van Wilders gekeerd. Dus blijft de VVD nog als enige partner van de PVV over en die twee halen samen ook geen meerderheid, want zo groot is het rechtse blok in de Tweede Kamer niet. De kans dat de PVV ooit nog meedoet aan een regering, is dus voor goed verkeken. Dat Nederland is ontsnapt aan een regering met de PVV staat eigenlijk gelijk aan het ontsnappen aan een allesomvattende ramp; Nederland is 3 september 2010 ontsnapt aan een ramp. Geen terroristische aanslag of natuurramp. Geen 21 december 2010, waarop volgens pessimisten de aarde zal vergaan… Nee, de ramp dat CDA en VVD zich volledig zouden overleveren aan een dictator als Geert Wilders. Die ramp is door Ab Klink voorkomen. Dat is een feest voor de democratie! En alleen al om die reden moet er voor Ab Klink een standbeeld worden opgericht en moet 3 september uitgeroepen worden tot nationale feestdag.