Pagina's

zaterdag 31 december 2011

Onafhankelijke informatie op internet bestaat niet

Welke briljante geest op het idee kwam om Independer.nl over te nemen, weet ik niet. Het zal wel een snelle manager zijn, die dacht via een briljante zet even een prachtige carrière te maken. Tenminste, zo stel ik me dat voor. Net afgestudeerd van het HBO of de universiteit komt zo'n wannabe manager de werkkamer van zijn baas binnen gestormd, waarna hij helemaal buiten adem in al zijn enthousiasme roept dat ze Independer.nl moeten overnemen. Een slimme zet van verzekeraar Achmea is het allerminst. Independer.nl werd in Nederland gezien als één van de weinige onafhankelijke adviseurs op het gebied van verzekeringen. Aan het opbouwen van het imago als onafhankelijke adviseur is jarenlang gewerkt en heeft miljoenen euro’s gekost. Kosten noch moeite werden gespaard en uiteindelijk gaf zelfs de Consumentenbond haar zegen aan de onafhankelijke adviseur Independer.nl. Op radio en televisie werd Independer.nl ook als onafhankelijk aangeprezen: TROS Radar, KASSA van de VARA en NOS Radio 1 Journaal liepen weg met de onafhankelijke adviezen van Independer.nl. En het klonk ook allemaal erg legitiem, wat de adviseurs van Independent.nl te melden hadden. Het kwam geloofwaardig over. Tot en met vandaag.

Want vandaag werd bekend dat verzekeraar Achmea de vergelijkingssite voor driekwart (77%) opslokt. Weg onafhankelijkheid! Weg vertrouwen met alle klanten, die je de afgelopen jaren zorgvuldig hebt opgebouwd. Weg klanten.

Toch is de situatie rond Achmea en Independer.nl niet nieuw, noch op zichzelf staand. Bekend en bewezen is dat veel zelfbenoemde onafhankelijke vergelijkingssites in werkelijkheid onderdeel zijn van de verkopende partij; dus is hun advies dus totaal ongeloofwaardig. En het is vrij eenvoudig uit te zoeken, welke zogenaamde onafhankelijke vergelijkingssite onderdeel is van welke verkopende partij (bank, verzekeraar,energiemaatschappij, enzovoorts). Voer een verzekering in en kijk welke verzekeraar als beste uit de bus komt. Een vergelijkingssite voor energie is onderdeel van een energieconcern en een vergelijkingssite voor elektronica is onderdeel van een fabrikant of groothandel in elektronica... enzovoorts, enzovoorts. Je denkt met een onafhankelijk adviseur van doen te hebben, omdat je niet ziet, wat er achter de schermen gebeurd. Achter de schermen zit vaak de verkoper, die jou voorziet van zogenaamd onafhankelijk advies. Independer.nl was al niet anders. Maar als de Consumentenbond zegt, dat het goed is, dan gelooft iedereen het meteen. Nog niet zo gek lang geleden ging je voor de juiste verzekering, het juiste huis of de perfecte auto alle winkels af, die er in de buurt waren. Je onderhandelde de prijs onderuit de kan en legde de verkoper over tafel. Tegenwoordig lever je je over aan een computer, waardoor je jezelf vleugellam maakt. Door je over te leveren aan vergelijkingssites als bijvoorbeeld Independer.nl, vergelijk.nl, Easyswitch.nl of KiesKeurig, ben je overgeleverd aan commerciële partijen, die grof geld verdienen met de informatie die je zoekt. Onafhankelijke informatie op internet bestaat namelijk niet.

Het is een aloude truuk op internet. Een truuk die al bestaat, zolang er onafhankelijke vergelijkingssites bestaan. Niet alleen voor verzekeringsproducten, maar ook voor elektronica, hotels, auto’s, energie, meubels, huizen… noem maar op. Als je van energieleverancier wilt veranderen en je gaat naar een vergelijkingssite, dan is het heel goed mogelijk dat die vergelijkingssite onderdeel is van je eigen energieleverancier. Het is een handige marketingtruuk. Achmea zal met Independer.nl hetzelfde voor ogen hebben. Op veel vergelijkingssites staan ook productbesprekingen (zgn. 'reviews'), die al helemaal onbetrouwbaar zijn. Het is de producenten van de besproken producten er alles aangelegen, dat hun producten zo goed mogelijk voor de dag komen. Dus doen veel verkopers van deze producten zich voor als consumenten en melden zich aan onder valse namen, zoals zo ongeveer iedereen dat op het internet doet (per slot van rekening willen we allemaal anoniem blijven, dus dan doet de producent mee). En terwijl veel mensen het product verkeerd vinden of er nare ervaringen mee hebben, zijn er steeds een paar gebruikers bij, die het product juist fantastisch vinden en er prima ervaringen mee hebben. Let op specifieke omschrijvingen van het product, zoals bijvoorbeeld gebruikte technieken of technische specificaties. Als die te duidelijk zijn omschreven in de bespreking, dan is deze betreffende consument de producent. Maar ook zonder die specifieke bespreking is de informatie op kieskeuring.nl of independer.nl verre van betrouwbaar. De beheerders van deze websites zijn gebaat bij veel bezoekers, die veel informatie plaatsen. Door hun product te bespreken op de betreffende website, weet de beheerder van de website dat u het apparaat bezit, die vakantie hebt geboekt of die auto hebt gekocht (ga zo maar door). Als u op een vergelijkingssite zoekt naar een bepaalde productbespreking, dat u van plan bent te kopen, dan weet de beheerder, dat u naar dit product op zoek bent. Hij (of zij) kan deze informatie doorspelen aan de verkopende partij of is (in veel gevallen) zelf de verkopende partij. Uw computer beschikt namelijk over een uniek adres, dat geen enkele andere computer ter wereld heeft. Dat adres heet een IP-adres en is gekoppeld aan uw huisadres. Als u op een website een productbespreking plaatst van bijvoorbeeld een Acer A500 tablet pc, dan weet de beheerder van deze site, dat de persoon achter dit betreffende IP-adres een Acer Tablet PC A500 heeft gekocht en kan die informatie door veel geld doorspelen aan Acer. U heeft uzelf verraden door uw eigen productbespreking. In het ergste geval in de betreffende vergelijkingssite onderdeel van Acer. En zo werkt het bij Independer.nl ook. Onafhankelijke informatie op internet bestaat niet.

Dat Independer.nl verre van onafhankelijk en dus absoluut niet betrouwbaar is, dat kan iedere idioot vermoeden. Maar blijkbaar willen we graag worden gefopt; in de tijd dat DSB nog bestond, sloten we massaal “goedkope” leningen af bij die bank. Met televisiereclames waarin “de ideale familie” werd getoond, lieten we ons verleiden tot het afsluiten van een in werkelijkheid peperdure lening bij DSB. Want bovenop de in de reclame genoemde ultra lage terugbetaalpremie, kwamen nog zevenendertig aparte verzekeringen. Die maakten de lening ongeveer tien keer duurder, dan wanneer we gewoon bij onze eigen bank waren gebleven. Alleen kwamen we daar pas achter, als de handtekening al was gezet. DSB moest zich de markt in vechten; een markt die (in Nederland) al jaren werd (en wordt nog steeds!!) gedomineerd door Rabobank en ABN AMRO. Buitenlandse partijen maken in Nederland bijna geen kans.

Independer.nl was ook vóór de overname door Achmea niet onafhankelijk. Onafhankelijkheid bestaat niet op het internet. Niemand kan leven van de lucht; ook Independer.nl niet. En terwijl consumentenprogramma’s op de televisie en nieuwsprogramma’s op de radio massaal riepen, hoe onafhankelijk de website Independer.nl was, zorgde ieder sprankje aandacht in de media voor extra bezoekers, dus voor extra afsluitingen via de website… dus extra provisie voor Independer.nl voor ieder verkocht verzekeringsproduct. Elk optreden van deze zogenaamde onafhankelijke website bracht kassa in het laatje; gratis publiciteit en weer een paar verkochte verzekeringsproducten. Independer.nl was gebakken lucht, is gebakken lucht en door de overname van Achmea wordt het er niet veel beter op.

Juist vandaag kwam het nieuws naar buiten, dat de Autoriteit Financiële Markten de vergelijkingssites op de vingers tikt. De toezichthouder vindt de websites ook erg afhankelijk van verzekeraars en wil meer spreiding. Die spreiding geeft meer marktwerking en dat is beter voor de consument. Perfecte timing van de AFM, maar geloofwaardig is het allerminst. Zou de AFM ook vermoeden dat veel vergelijkingssites onderdeel zijn van een groter geheel, zodals een verzekeraar of energieconcern? Dus als u uw keuze nog af laat hangen van vergelijkingssites als Independer.nl, dan bent u een heerlijke prooi voor de banken en verzekeraars. Het is dan ook te hopen, dat Achmea een zwaar boekverlies lijdt op de overname van Independer.nl. Boycot de zogenaamde onafhankelijke website Independer.nl daarom; de informatie is verre van onafhankelijk en daardoor onbetrouwbaar. Onafhankelijke informatie op internet bestaat namelijk niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten