Pagina's

donderdag 12 januari 2012

De muis in de pels

Het is geen beste tijd voor Geert Wilders en zijn PVV. Coalitiepartner CDA schrompelt ineen en staat in de meest recente peilingen op minder dan de helft van het huidige aantal zetels. Het CDA was, is en blijft vooralsnog de zwakke schakel in de coalitie, al brengen de christendemocraten het Kabinet Rutte-Wilders nog niet aan het wankelen. Nog niet, want een instabiele partner als het CDA nu is, is wel degelijk een bedreiging voor het voortbestaan van dit ultrarechtse kabinet. Het is tekenend dat de partij, die intern niet alleen worstelt met haar eigen identiteit, maar ook nog eens een leiderschapscrisis beleeft, deze week als klap op de vuurpijl een rapport deels openbaarde, waarin het een ‘ruk naar links’ maakt. De christendemocraten hebben het ineens over respect voor elkaar, betere zorg voor ouderen en – als klapper op de vuurpijl – het inperken van de hypotheekrenteaftrek. Het mag van het CDA geen ruk naar links worden genoemd, maar duidelijk is wel, dat meeregeren met de VVD en vooral de PVV niet tot het gewenste resultaat heeft opgeleverd. De weggelopen kiezers waren weg, blijven weg en zullen vooralsnog weg blijven.

De PVV lijkt in verval te zijn geraakt. De partij, die wel kan roepen, maar niet in debat durft te treden over wat ze roept, stond lang bovenaan in de hitlijsten; de PVV was lang de grootste en daarna de tweede-grootste partij van Nederland. Die rol is nu nog weggelegd voor de Partij van de Arbeid, maar Emile Roemer en zijn SP lijken de rol van de PVV in de peilingen te hebben overgenomen. PVV-kiezers zijn de uitspraken van Wilders zat, die nooit verder komen dan gemopper op de Islam of Job Cohen en zinnen die nooit langer zijn van 140 tekens. Veel van hen stappen over naar de VVD of zelfs de SP. Wilders schreef een tekstje van 140 tekens over de hoofddoek van de koningin, op werkbezoek in Abu Dabi, die hij verschrikkelijk vond. Hij vond dat de koningin bij droeg aan de onderdrukking van vrouwen in het Midden Oosten. Een groot deel van Nederland (zelfs zijn eigen Telegraaf noemde zijn opmerking onnozel!) bleek het niet met hem eens te zijn en na massale kritiek – zelfs van zijn eigen Henk & Ingrid-kiezers – gooide de blondine uit Venlo het ineens op een extraatje voor gepensioneerden. Dat doet het immers altijd goed bij de PVV-kiezer. Blijkbaar schat de blondine uit Venlo zijn eigenkiezers niet erg hoog in. Deze keer leek het fout gegokt; de PVV-kiezer blijft de PVV afrekenen op dat ene berichtje op het internet. De PVV zakt gestaag in de peilingen; van 28 zetels een paar weken geleden naar 24 nu; hetzelfde aantal als het nu bezet in de Tweede Kamer. Als klapper op de vuurpijl constateerde het CBS deze week dat de gemiddelde Nederlander de toekomst weer positief in ziet. De angst is weg uit de samenleving en een angstige samenleving is nou net één van de pilaren van de PVV. Zonder angst geen zetelgroei bij de PVV.

De PVV lijkt over haar hoogtepunt heen; de magie van Wilders is uitgewerkt. Berichten op Twitter, gescheld in de Tweede Kamer, gewonnen rechtszaken,... Jarenlang heeft de blondine uit Venlo het hele land in zijn greep gehouden met haatdragende en discriminerende opmerkingen; hield het heel Den Haag in bedwang door hoge rechters en ambtenaren, die lid waren van of sympathieën hadden met de PvdA, uit hun ambt te te laten verwijderen. Afgelopen jaar stond heel Nederland hard te applaudisseren, toen PvdA-lid Thomas von der Dunk een Arondeuslezing wilde houden in het Haarlemse provinciehuis, maar dat door de PVV werd geblokkeerd. Nu het dit jaar weer zo is, dat de PVV een negatieve hoofdrol voor zichzelf opeist in de huidige Arondeuslezing, lijkt de kiezer een beetje PVV-moe te worden. De partij valt in rap tempo uit elkaar, nadat ook in de Haagse gemeenteraad 5 van de 7 PVV’ers een eigen partij zijn begonnen. Ook de Kamerfractie in het regeringsgebouw een paar honderd meter verderop in Den Haag hebben de afgelopen jaren diverse PVV’ers een negatieve hoofdrol voor zichzelf opgeëist. Een aantal van hen heeft zich te buiten gedaan aan grove handtastelijkheden; een aantal van hen kon zich niet meer vinden in de dictatoriale houding van de Grote Leider. Wilders heeft een doemscenario als destijds bij de LPF willen voorkomen en eiste daarom de totale zeggenschap over zijn partij, die hij runde als een heus commercieel bedrijf. Sterker nog, zijn eigen bedrijf On Liberty BV, eigenaar van zijn intellectuele eigendom, was lang gevestigd aan het Binnenhof in Den Haag; tegenwoordig huist het aan de Takkenbijsters 17 in Breda. De PVV mocht geen beweging worden met leden, zoals alle andere partijen in de Tweede Kamer. Langzaam maar zeker wordt nu ook duidelijk, dat het berichtje over de vrouwenonderdrukking een farce is. Want welke partij werkt in de Eerste Kamer samen, met de SGP; een partij, die vrouwen niet meer rechten toebedeeld dan het aanrecht; een partij, die vrouwen eerder als broedmachines ziet, die kinderen mogen werpen, dan dat het onafhankelijke en moderne mensen ziet, die hun eigen keuzes mogen maken…? Is dat niet de PVV? Is het niet de PVV, die aan één kant roept dat het tegen de onderdrukking van vrouwen is, maar aan de andere kant wel samenwerkt met een partij, die dit nou juist verheerlijkt? Nu zelfs Geenstijl.nl – een website die is gelieerd aan De Telegraaf en De Telegraaf is op zich weer een groot voorstander van dit huidige kabinet Rutte-Wilders – de PVV een eng sprookje noemt, lijkt de magie van Geert Wilders definitief te zijn uitgewerkt. Het succes van Wilders kent een einde; Iets, dat vorig jaar al door uw Opinie Paultje is voorspeld.

Wilders en zijn PVV houden elke vooruitgang tegen, door de hele tijd terug te grijpen naar het verleden; de euro moet plaatsmaken voor de gulden, Nederland moet weg uit Europa, 65 jaar moet de pensioenleeftijd blijven… De PVV noemt zich een moderne partij, maar is in feite een ouderwetse retropartij, die denkt met successen uit het verleden de toekomst te kunnen bepalen. Het lijkt wel op een beleggingsexpert uit het programma Business Class, van Harry Mens. De PVV wil vasthouden aan de hypotheekrenteaftrek, waar er in Nederland steeds meer discussie ontstaat over het beperken daarvan. Zelfs het CDA lijkt nu voorstander van het inperken van die hypotheekrenteaftrek. Het lukt de PVV niet meer om Henk en Ingrid ervan te overtuigen, dat de linkse partijen de hypotheekrenteaftrek helemaal willen afschaffen. Henk en Ingrid hebben inmiddels door, dat de linkse partijen de hypotheekrenteaftrek willen beperken en niet afschaffen. Nu de PVV heeft ingestemd met een kortere WW-duur, hakken in het speciaal onderwijs, hogere zorgpremies, het afschaffen van financiën voor sociale werkplaatsen en het halveren van de bijstandsuitkeringen, is het geen partij meer voor Henk en Ingrid, maar voor Lodewijk-Willem en Marie-Antoinette. De PVV eiste meer handen aan het bed, maar dat doel wordt bij lange na niet gehaald. Toch hebben we de caviapolitie en kunnen we 130 km/u rijden op de snelweg. Nu langzaam duidelijk wordt, dat het door de PVV zo gehate Turkije het in economisch opzicht beter gaat doen, dan het landje uit het laagste puntje van Europa, verliest de PVV geloofwaardigheid en dus terrein. Vrouwen in Turkije zijn vaak moderner, dan de traditioneel ingestelde blanke Hollandse kaaskopvrouwen. In Turkije zitten meer vrouwen in hoge posities, dan in Nederland en Turkije stoomt in economisch op zich op, in de vaart der volkeren. De Turken hebben met de 16de economie ter wereld de Nederlanders inmiddels ingehaald. Niet dat Turkije verder een lekker vrij landje is, om te leven. Integendeel; de Turkse overheid neemt het niet zo nauw met de mensenrechten.

De PVV is een partij met één uitgesproken standpunt en dat is altijd tegen de Islam. Dat standpunt gaat erg ver; tot in Abu Dhabi. Deze zogenaamde 'one issue'-partijen. Nadat deze week in het nieuws kwam, dat muizen het Binnenhof teisteren, omdat die andere ‘one issue’-partij, de Partij voor de Dieren, ze weigert te doden, kwam maar één ding in me op: ‘one issue’-partijen houden iedere modernisering tegen. Ze beschouwen zich als de luis in de pels, maar zijn feitelijk de muis in de pels en brengen het land eerder achteruit, dan vooruit. Een moderne samenleving als Nederland kan daarom heel goed zonder.

2 opmerkingen:

  1. Ik weet ook niet waarom ik de enige ben die reageert op je blog, maar enfin.

    Wederom ben ik geheel met je woede en je analyse eens, afgezien van de opmerking "vrouwen in Turkije zijn vaak moderner, dan de traditioneel ingestelde blanke Hollandse kaaskopvrouwen". Dat is populistisch gebrabbel dat je niet hard kan maken.

    Los daarvan verkneukel ik mij ook aan de afgang van de PVV, die hopelijk proporties krijgt a la Trots Nederland en LPF.

    Neemt niet weg dat genoemde partijen ergens wel een agenda hebben die ergens wel kant raakt, en vooralsnog zie ik bij midden/links daar te weinig erkenning voor.

    Vermoedelijk is die agenda meer een kwestie van communicatiekunde dan inhoud, maar toch. De PvdA, ik meen dat dit jouw favoriete partij is, kan toch wel beter communiceren dan wat we het laatste jaar gezien hebben? Job is top, wat mij betreft de volgende MP, maar als de SP nu de grootste is, dan staan we gewoon voor een gespiegeld instabiel politiek perspectief? Wat is er toch aan de hand met de PvdA PR-mensen??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Let op mijn woorden: de SP gaat bij de komende verkiezingen een sleutelrol spelen in de formatie van een nieuw Kabinet. Dat wordt een Kabinet Cohen I, met de zege van de SP. Een gedoogconstructie over links dus, waarbij de SP Job Cohen als MP wil hebben. In elk geval gaan de laatste dagen van het huidige Kabinet Rutte-Wilders I in en dat kabinet komt nooit meer terug, gewoonweg omdat het CDA daarvoor te zwak is. Deels ook, omdat veel PVV-stemmers het gescheld en onbehouwen gedrag van de PVV-politici zat zijn en overgaan naar de SP.

      Verwijderen