Pagina's

vrijdag 20 februari 2015

De slaapkamer van D66



Edward Snowden. Wie kent hem niet? Hij werkte bij de Amerikaanse geheime dienst CIA en daarna voor de binnenlandse veiligheidsdienst National Security Agency, NSA. Hij maakte geheimen van de Amerikaanse overheid openbaar en sinds die tijd zit de Amerikaanse overheid hem op de hielen. Ze willen hem berechten en het liefst levenslang opsluiten het het onthullen van staatsgeheimen. Maar waar we in veel Amerikaanse speelfilms zien dat de geheime diensten er niet voor terugdeinzen om overlopers overal ter wereld om te leggen loopt Snowden nog betrekkelijk vrij rond in Rusland. Betrekkelijk vrij, want hij mag Rusland niet uit omdat hij dan in een land komt dat een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten heeft. Betrekkelijk vrij, omdat de Russen erg met hem in hun maag zitten en eigenlijk het liefst zo snel mogelijk van hem af willen. Snowden weet dat en dus openbaart hij stelselmatig wat geheimen. Het afluisteren van de telefoon van bondskanselier Angela Merkel bijvoorbeeld. De Duitse regering wilde het naadje van de kous weten. Snowden wilde dat wel geven, maar wilde dat alleen maar in Duitsland doen en dus een vrijgeleide. Snowden wilde de garantie dat hij niet werd uitgeleverd aan de VS. De Duitse regering wilde haar goede verstandhouding met de Verenigde Staten niet op het spel zetten en weigerde. Missie mislukt voor Snowden.

Zo brengt Snowden regelmatig regeringen in verlegenheid. Ook de Nederlandse regering. Het leidde eind 2014 zelfs even tot de val van de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Hij moest toegeven dat hij wel degelijk op de hoogte was dat Amerikaanse inlichtingendiensten via Nederland andere landen afluisterde. Als u het nog kunt volgen hield de stroom nieuwtjes van klokkenluider Snowden alleen maar aan. Zo zou de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD door de Amerikaanse NSA worden misbruikt en is de Nederlandse overheid niet veel meer dan een schoothondje van de Amerikaanse. De Amerikanen roepen spring en wij vragen alleen nog maar hoe hoog. De Amerikanen gedragen zich opdringerig en hebben eigenlijk geen interesse in de Westerse of Nederlandse belangen, maar alleen in het beschermen van het eigen belang. Als klapper op de vuurpijl meldde Snowden vandaag via klokkenluiderswebsite The Intercept dat de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten de SIM kaarten hebben gekraakt van het Nederlandse bedrijf Gemalto. Het bedrijf levert wereldwijd aan bijna alle telecomproviders gecodeerde SIM kaarten voor mobiele telefoons. Door die hack zijn al die telefoons nu makkelijk af te luisteren.

D66’ers Gerard Schouw en Sophie in ’t Veld klommen direct in de pen om vragen te stellen aan respectievelijk de minister van Binnenlandse Zaken en de eurocommissaris die belast is met veiligheid en justitie. Hoe kan dit? Waarom gebeurt dit? En, last but not least: Wist de minister hiervan? Zo ja, wil de minister tekst en uitleg komen geven in de Kamer? D66 dreigde al met een motie van wantrouwen naar Plasterk als hij hiervan wist. Eerder zei Plasterk niets te weten van afluisterpraktijken van de NSA via Nederlandse satellietverbindingen en later zei hij dat hij dat wel wist, maar dat niet de NSA, maar de eigen AIVD anderen afluisterden. Het leidde tot een motie van wantrouwen, ingediend door (wie anders dan) de PVV, die D66 plotseling steunde. De VVD en Plasterks eigen PvdA bleven hem steunen en dus hoefde Plasterk niet haar huis.

Maar de vraag kan oprecht worden gesteld waarom D66’ers Gerard Schouw en Sophie in ’t veld eigenlijk de moeite nemen om vragen te stellen. Hebben ze de afgelopen 10 - 15 jaar liggen slapen? Waarom vinden D66’ers Gerard Schouw en Sophie in ’t veld dat Edward Snowden waardevolle informatie naar buiten brengt? Het zijn immers zaken die we al 10 - 15 jaar weten. We weten allemaal dat de Amerikanen iedereen en alles afluisteren om hun eigen belangen te beschermen. Als je naar de VS reist hoef je nog net niet naakt het vliegtuig in te stappen. Een rectaal onderzoek hoeft ook nog niet maar is een kwestie van tijd. Maar verder wordt je helemaal binnenste buiten gekeerd als je naar de VS reist. Maar de Amerikanen permitteren zich sinds de aanslagen van 11 september 2001 steeds meer en meer. Zo pakken ze zonder pardon iedereen op die ook maar een letter uit de Koran leest. De Amerikanen sluiten mensen zonder enige vorm van proces op en deinzen er niet voor terug om deze arrestanten te martelen. Als blijkt dat je niets te melden hebt dan wordt je weer op straat gesmeten en zie maar hoe je vervolgens thuis komt. De Amerikaanse grenswacht houdt niet op bij de grenzen van Mexico en Canada. Bij de NSA werken meer dan 10.000 mensen die eigenlijk maar één doel hebben: het verdedigen van Amerika en het Amerikaans grondgebied. En daar is alles voor geoorloofd. Sterker nog: De NSA is zelfs speciaal opgericht voor die taak. De NSA beschikt over de modernste apparatuur en kan elke wet of regel zonder moeite overtreden. De speciaal agenten die daar werken hebben eigenlijk onbeperkte bevoegdheden, zolang ze het land maar dienen. Ze mogen zelfs moordend en schietend over straat gaan, zolang… nou ja, u weten het nu wel. 

Maar het punt van de schrijver van dit stukje is: dat weet de hele wereld. De afgelopen 10 – 15 jaar hebben de media daar vol van gestaan. Er zijn hele boekwerken over geschreven en films over gemaakt. Het was overal te lezen en te horen, hoe de Amerikanen letterljk over lijken gingen om de Amerikaanse belangen wereldwijd te verdedigen. Er is helemaal niets, maar dan ook helemaal niets dat Edward Snowden de afgelopen jaren heeft onthuld dat echt van nieuwswaarde was. Niets! Iedereen weet het. Nou ja, niet iedereen dan. Bij D66 hebben ze blijkbaar de afgelopen 10 – 15 jaar liggen pitten, want D66’ers Gerard Schouw en Sophie in ’t veld vinden het blijkbaar nodig om daar toch eens kritisch naar te kijken. U weet wel, Sophie in t Veld; door het feministische maandblad Opzij uitgeroepen tot één van de machtigste vrouwen van Nederland. En waarom? Omdat ze de afgelopen 10 – 15 jaar zo lekker heeft liggen pitten?

woensdag 18 februari 2015

Rammelen aan de poort



Waarvoor moeten we méér op onze hoede zijn: de steeds verder oprukkende Islamitische Staat, of de naderende Russen? Op wie moeten we meer beducht zijn; op een groep gelovigen die er onorthodoxe maatregelen op nahoudt of een stel oorlogszuchtige machtswellustelingen? Wat is erger: geweld en onderdrukking door een groep Middeleeuwse fanaten die iedereen een heilig boek wil opdringen, of een groep fanaten dat van geen ophouden weet? Vragen waar niet iedereen zomaar even een antwoord op heeft. Misschien wel heeft, maar het niet durft te geven. Want het antwoord kan eigenlijk alleen maar gevonden worden in het uitroepen van de Derde Wereldoorlog. Een nachtmerrie van iedere politicus. Want een Derde Wereldoorlog zou onherroepelijk leiden tot het Einde der Tijden. Het einde van het bestaan van de mensheid op aarde. Niet iedereen wil daaraan denken. Maar de wapens oppakken is misschien wel de enige remedie.

Laten we vooralsnog eerst eens de feiten op een rijtje zetten: zowel Islamitische Staat als de Russen zijn beiden goed uitgerust met wapentuig. Waar de heilige soldaten het wapentuig vandaan krijgen (en vooral het geld om dat te betalen) mag alleen Allah weten. Maar het is een feit dat ze beschikken over hypermodern wapentuig waarmee ze zeer succesvol zijn. Ze zijn goed georganiseerd en bespelen de media op een indrukwekkend perfecte manier. Ander feit is dat de Russen uit het verdomhoekje zijn gekomen en bezig zijn aan een opmars. Na De Krim is een relatief klein deel van de Oekraïne geannexeerd en dat ruikt naar meer. Na de val van de stad Debaltsjevo op 18 februari lijkt het niet ondenkbaar dat de door Rusland gesteunde separatisten verder oprukken om nog meer land in te pikken. De overwinning smaakt naar méér. En zolang het Westen nog erg terughoudend is met het steunen van het Oekraïense leger lijkt het vechten van David (Oekraïne) tegen Goliath (Rusland). Dat is en ongelijke strijd die Oekraïne vroeg of laat zal gaan verliezen. De Russen zijn goed georganiseerd, beschikken over hypermodern materieel en een immens uithoudingsvermogen. Maar het belangrijkste wapen waarover de Russen beschikken is niet het moderne materieel. Ook niet de tot in de vezels gedreven Spetznatz; de elite eenheid van het Russische leger. Het belangrijkste wapen waarover de Russen beschikken is het zwakste punt van het Westen: geld. Na jaren van hoge olie- en gasprijzen bulken de Russen namelijk van het geld.

Akkoord na akkoord wordt gesloten. Maar geen van die akkoorden lijkt te werken. Sancties werken ook niet. Rusland kijkt gewoon de andere kant op, naar de Chinezen. Die doen met iedereen zaken, zolang er maar geld te verdienen valt. Het Westen is tot op het bot verdeeld over de aanpak van zowel Islamitische Staat als de steeds verder oprukkende Russen. Een steeds groter groeiende groep in de Verenigde Staten wil dat het Westen wapens en misschien wel manschappen gaat leveren aan de Oekraïne. President Obama staat steeds verder onder druk. Het staat zo goed als vast dat de volgende president van de VS weer een Bush gaat worden; Jeb Bush maakt kans om als derde van de familie plaats te nemen in het Witte Huis en daarmee neemt de kans toe dat de VS het wel genoeg vinden. Daarmee lijkt de kans de groeien dat de VS manschappen naar het front gaan sturen om de Russen terug in hun hok te drijven. Maar Europa is daarin nog erg terughoudend. Frankrijk en Duitsland weigeren manschappen naar het front te sturen; bang voor een Derde Wereldoorlog. Na de ellende in het voormalige Joegoslavië niet wéér een oorlog in de achtertuin.

Let op; dit is geen mening, maar een feit. Het is een opeenstapeling van wat er het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden en de oplossing is niet in zicht. Zowel Rusland als Islamitische Staat lijkt niet van ophouden te weten. Iedere gewonnen centimeter is zwaar bevochten maar smaakt vooral naar méér. In beide gevallen is het ordinair landjepik. Maar in beide gevallen lijkt het niet te stoppen. Waar bij de Russen het nog wel even duurt voordat ze aan de grens van de EU staan lijkt Islamitische Staat daar niet zover vanaf. Het Westen kijkt er met argusogen naar, maar is tegelijkertijd hopeloos verdeeld over hoe deze fanatiekelingen moeten worden aangepakt. Praten lijkt niet te helpen. Praten met elkaar wel. Maar praten met de tegenstander niet. Want; wie heeft eigenlijk de leiding bij IS? Wie is de grote man bij IS? Als er al iemand is die namens IS het woord voert, is die man dan betrouwbaar? Het Westen krijgt maar geen grip op zowel de oprukkende Russen als de heilsoldaten van IS. Hoe bestrijd je een groep die niet bestreden kan worden? Waar zich dagelijks honderden jihadisten aansluiten die van over de hele wereld naar het Kalifaat reizen om deel te nemen aan de heilige oorlog? Met bommenwerpers? De heilsoldaten van IS lachen daar om; Ze horen een vliegtuig ruim van tevoren aan komen, dus hebben ruim te tijd om te vluchten. Ze zijn al weg voordat de eerste bommen zijn afgeworpen. Manschappen sturen lijkt de enige oplossing. Maar daar wil het Westen niet aan. Geen Westerse levens in de waagschaal leggen, maar andere soldaten trainen en die het veld in sturen. Liever hun leven ten einde dan dat van een Westerling. Dat kost namelijk geen zetels.

Feit is dat het Westen heel snel met een oplossing moet komen. Zowel de Russen als Islamitische Staat rammelen aan de poorten van de EU.