Pagina's

dinsdag 10 mei 2016

Europese Unie heeft geen controle meer over Erdogan



De Turkse president Recep Tayyip Erdogan slaat wild om zich heen. Hadden we eerder al een dieptepunt met de arrestatie van de Nederlandse columniste Ebru Umar en de voorgeleiding van de Duitse komiek Jan Böhmermann; zagen we deze week een nieuw dieptepunt in het aanklagen van de baas van de Duitse uitgeverij Axel Springer, Mathias Döpfner. Axel Springer geeft het boulevardblad Bild Zeitung uit (Bild Zeitung is van het niveau De Telegraaf, maar dan erger. Kan dat? Ja, dat kan). Bild Zeitung betuigde openlijk zijn steun aan komiek Jan Böhmermann, die op zijn beurt Erdogan heeft beledigd. Maar alsof dat allemaal niet genoeg is, ging vandaag de Facebook pagina van PvdA Tweede Kamerlid Keklik Yücel enkele uren offline na een klacht uit Erdogan gelederen over een bericht waarin Yücel openlijk haar steun betuigde aan Ebru Umar.

Het kan blijkbaar allemaal niet op voor Erdogan. Kritische televisiestations worden gesloten. Regerings kritische kranten worden onder curatele geplaatst en uitgeverijen worden aangeklaagd. Buitenlandse journalisten (zo'n 2.000 in getal) die een beetje kritisch zijn worden hardhandig het land uit gezet of aangeklaagd. En nu zijn zelfs buitenlandse volksvertegenwoordigers hun leven niet meer zeker. En dat alles met het vluchtelingenverdrag in de hand. Als de Europese Unie protesteert, dan zet Erdogan de sluizen gewoon weer open. Wil Europa dat er geen enkele vluchteling meer naar Griekenland afreist, dan zal het moeten luisteren naar de dictaten van de regering Erdogan.

Maar misschien is het nog wel gevaarlijker als je bedenkt dat het vluchtelingenverdrag er kwam onder druk van rechts populisten zoals Marine Le Pen in Frankrijk en Geert Wilders in Nederland. Inmiddels heeft heel Europa het rechts populisme ontdekt en steken in vrijwel elk land rechts populistische partijen op om het succes van Wilders en Le Pen te kopiëren. Dat is al gelukt in landen als Hongarije en Polen, waar een rechts populistische regering aan de macht is. Een regering die er niet voor terug dienst kritische televisiestations te sluiten, regerings kritische kranten onder curatele te stellen en uitgeverijen aan te klagen. Maar de regering van Jaroslaw Kaczynski gaat nog verder: homo’s worden verboden, rechters worden vervangen en zelfs fietsers zijn hun leven niet meer zeker. Afgezien van fietsers gaat de Hongaarse regering van Viktor Orban exact dezelfde kant op. Exact dezelfde als Jaroslaw Kaczynski. Maar ook exact dezelfde als Recep Tayyip Erdogan.

Het is dus oppassen voor Marine Le Pen en Geert Wilders, die allebei openlijk voorstander zijn van het opheffen van ‘linkse media’. Geert Wilders beschouwt De Volkskrant, NRC en de gehele Nederlandse Publieke Omroep (exclusief PowNed en WNL) als links, dus die moeten vrezen voor hun voortbestaan. De PVV maakt er geen geheim van linkse partijen zoals D66 (nou ja, links...) en de PvdA te willen verbieden en hun leiders een spreekverbod te willen opleggen. Dat zijn dezelfde dictatoriale trekjes die Erdogan heeft, maar ook Viktor Orban en Jaroslaw Kaczynski. Dat zijn exact dezelfde ideeën die Wilders zo bekritiseert, maar die hij wel degelijk van plan is.

Sinds het sluiten van de vluchtelingendeal slaat Erdogan behoorlijk om zich heen. Europese Unie heeft geen controle meer over hem. Het om zich heen slaan van Erdogan legitimeert populisten als Wilders en Le Pen hetzelfde te doen als zij aan de macht komen. Terwijl de vluchtelingendeal juist is gesloten onder druk van diezelfde populisten zoals Wilders en Le Pen. Cirkeltje is dus weer rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten