Pagina's

maandag 29 augustus 2016

Jan Roos gaat de nachtmerrie van de VVD worden


Met het aantreden van Jan Roos vandaag als nieuwe lijsttrekker van de PVV-kloon VNL is de slag om de rechtse kiezer definitief ingezet. Want de rechtse kiezer bestaat niet meer uit vlees, bloed en gevoelens. De rechtse kiezer is een marketing product geworden en dus interessant om geld... sorry... stemmen op binnen te halen. Eerder streden alleen VVD, CDA en D66 om de rechtse kiezer. Nu zijn daar PVV en VNL bij gekomen. Vorige week zag ook Leefbaar Nederland plotseling weer het levenslicht. De kans is overigens niet bijster groot dat die zich melden voor maart 2017. Wellicht daarna.

De rechtse kiezer is voornamelijk een ontevreden, boze, blanke man. De rechtse kiezer is teleurgesteld in de VVD en diens samenwerking met aartsvijand PvdA. Boos omdat er geen 1.000 euro is uitgekeerd. Boos omdat er toch is gemorreld aan de hypotheekrente aftrek. Boos omdat er toch geld is gegaan naar Griekenland. Boos omdat er geen slot op de deur zit waardoor er dagelijks hordes vluchtelingen de landsgrenzen passeren. Boos omdat er wordt bezuinigd op sociale zekerheid, pensioenen en zorg, terwijl tegelijkertijd miljarden naar de Europese Unie vloeien.

Misschien is de PVV van Geert Wilders wel het succesverhaal van hoe goed in te spelen op de boze, blanke man. De PVV kaapte de laagopgeleide boze blanke man al weg bij het CDA. Nu dreigt de hoogopgeleide boze blanke man de VVD  te verlaten. Nu het CDA de kant van gematigd rechts heeft gekozen is de VVD is een totale identiteitscrisis belandt. Het moet de ontevreden kiezer weer voor zich winnen. Jan Dirk Bruijn, die het VVD verkiezingsprogramma samenstelt, heeft zich vorige week tegenover BNR al laten ontvallen dat er veel PVV standpunten terug komen in het VVD programma voor 2017. Dus moest Wilders wel nóg radicaler worden en dat werd hij. In 2012 wilde Wilders geen nieuwe moskee erbij; nu moeten alle moskeeën sluiten. In 2012 wilde Wilders geen enkele moslim erbij; nu moeten alle moslims het land uit. Ook wil Wilders morrelen aan Artikel 1 van de Grondwet en de Islam uitsluiten van de vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs.

De VVD - tot 2012 nog faliekant tegen al deze voorstellen - zal moéten volgen wil ze de kiezer nog enigszins voor zich winnen. De VVD heeft al lang niet meer het alleenrecht op die boze, blanke man.  

Dat de VVD een zware kluif gaat hebben aan VNL staat buitenkijf. Als geen ander weet Jan Roos zijn doelgroep te bereiken. Roos is immers BN’er geworden met internetfilmpjes voor GeenStijl, PowNed en weer GeenStijl. Als geen ander kan hij een boodschap kort en bondig samenvatten en via de juiste kanalen zijn ideeën uitdragen. Hij kan scherp uit de hoek komen en het publiek kent hem al. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om het de PVV maar vooral de VVD erg moeilijk te maken. Tel daarbij de impopulariteit van Mark Rutte bij op en je snapt meteen waarom Jan Roos voor een politieke carrière heeft gekozen. Dit is zijn kans.

Waar de Amerikaanse presidentsverkiezingen om de Latino- maar vooral om de vrouwelijke kiezers draaien, zullen de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in Nederland helemaal om de ontevreden, boze blanke man draaien. Partijen op rechts zullen elkaar voor iedere stem de tent uit vechten en dat schept eigenlijk alleen maar kansen voor linkse partijen, c.q. links georiënteerde partijen zoals SP, GroenLinks en in mindere mate de Partij van de Arbeid. Mark Rutte zal – net als Balkenende in 2010 – afgaan als een gieter en op de verkiezingsavond zijn nederlaag moeten erkennen. Niet alleen linkse partijen zullen de aanval op de VVD openen; ook rechts zal Mark Rutte willen wegzetten als flamboyante leugenaar.

 Jan Roos gaat de nachtmerrie van de VVD worden.

Foto: Vritomartis, (c) 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten