Pagina's

donderdag 22 september 2016

Twitter is verworden tot een vuilnishoop waar de ratten nog niet willen leven



Twitter is jarig en dat zal de gebruiker weten ook. Vanaf vandaag geeft het sociale medium de gebruikers een cadeautje: als gebruikers een foto of filmpje willen plaats dan telt dat niet meer mee in de maximaal te hanteren 140 tekens. De 140 tekens zijn dus echt 140 tekens. Het sociale medium hoopt hiermee weer een stukje van zijn glans terug te krijgen maar stiekem hoopt het ook op een overnamekandidaat. Het gaat namelijk bijzonder slecht met Twitter. Het aantal gebruikers keldert met de minuut. Voor veel internetgebruikers is het medium al lang niet meer het belangrijkste nieuwsmedium. Laat dat nou de unieke eigenschap zijn die Twitter ooit had: even snel door een lange lijst met volgers scannen om in korte tijd op de te zijn wat er gebeurd in de wereld. Als de gebruikers meer wilde weten dat kon het op een linkje klikken zodat het verder kon lezen. Ideaal.

Maar de laatste jaren heeft Twitter vooral last van haatdragende opmerkingen. Niet van concurrenten maar van gebruikers. Politici weten er inmiddels alles van; zij worden vrijwel ieder uur geconfronteerd met teleurgestelde kiezers die zich niet kunnen inhouden. Mafketels die de meest afgrijselijke kreten het web op gooien. Natuurlijk volledig anoniem, want openlijk in discussie gaan durven ze niet. De gebruikers weten immers ook wel dat deze opmerkingen kwetsend zijn en dat kan hen in de toekomst opbreken bij het zoeken naar een partner of een baan. Bekend is dat werkgevers de Twitter accounts van hun medewerkers scannen om zo te zien of de medewerker in kwestie geen bedrijfsgeheimen op het wereldwijde web gooit. Bekend is dat werknemers berispingen hebben gekregen omdat hun werkgever niet geassocieerd wilde worden met haatdragende, kwetsende en racistische opmerkingen van hun medewerkers.

Nog geen jaar geleden beloofden Google (YouTube), Facebook (Facebook, Instagram) en dus ook Twitter strenger te zullen optreden tegen gebruikers die racistische en haatdragende teksten het web op spuien. Google lag net als Twitter onder vuur omdat het geen blote borsten toeliet maar wen filmpjes met daarin  de meest vreselijke haatdragende beelden en racistische opmerkingen. Google trok één lijn: geen blote borsten dan ook geen haatdragende filmpjes op YouTube. Op Facebook kunnen haatdragende en racistische verwijzingen worden gerapporteerd en Facebook doet daar ook wat mee.

Van Twitter is bekend dat ze nagenoeg dezelfde gebruikersvoorwaarden heeftt als YouTube, Facebook en Instagram. Haatdragende en racistische opmerkingen zouden moeten worden geweerd. Echter gebeurd dit op Twitter maar hoogst zelden waardoor het sociale medium van een nieuwsmedium is veranderd in één grote vuilishoop waar zelfs ratten niet willen leven. Gebruikers  zitten helemaal niet te wachten op extra tekens, maar op kordaat optreden die haatdragende teksten direct van het web verwijderd. Gebruikers kunnen op Twitter haatdragende en racistische teksten wel melden maar in de praktijk doet Twitter daar nauwelijks iets mee. Tweede probleem van Twitter is dat volgers vaak nep zijn. Dat zijn inactieve accounts die zelf geen volgers hebben omdat ze nauwelijks berichten op het web gooien. Barack Obama had tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 ongeveer een kwart nep volgers. Geert Wilders heeft ongeveer een vijfde namaakvolgers. Maar die kan ook niet meer dan 140 tekens uitspreken. Daarna wordt het te moeilijk voor hem en zijn volgers.

Als  Twitter de vuilnishoop niet weet op te ruimen en bijhouden dan is het ten dode opgeschreven. De afkeer van het medium wordt steeds groter en dat komt niet omdat de boodschap van gebruikers slechts beperkt blijft tot 140 tekens. Het komt vanwege de haatdragende en racistische teksten en de namaak volgers. Alleen die rommel opruimen zou Twitter terug kunnen brengen aan de top.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten