Pagina's

zondag 8 januari 2017

Trump als stroman van Poetin; dat is gewoon eng

Direct na de Amerikaanse presidentsverkiezingen riep Donald Trump zichzelf al uit als ‘president elect’ ofwel ‘gekozen president’. Vanaf dat moment werd in de Nederlandstalige media alleen nog maar gesproken over de ‘president elect’ als het over Donald Trump ging. Je vraagt je af waar de veelgebruikte VVD-slogan ‘In Nederland spreken we Nederlands’ is gebleven. Of geldt die uitspraak alleen voor moslims?

De Amerikaanse invloed in de wereld zal de komende 4 – 8 jaar sowieso steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. Want als op 20 januari aanstaande die ‘president elect’ dan eindelijk plaatsneemt in het Witte Huis dan zal zijn blik vooral zijn gericht op het binnenland. De Amerikanen zijn moegestreden, er is geen geld meer en is simpelweg geen steun meer in de Amerikaanse samenleving om ieder conflict dat zich ergens ter wereld ontpopt met Amerikaanse bommen en granaten te beslechten. Een conflict beslechten kan ook in 140 tekens, zo liet Donald Trump de afgelopen maanden zien. Hij Twitterde er flink op los omdat de hele wereld terug leek te deinzen op elk Twitter berichtje dat hij de wereld in stuurde. Ford Motor Company, General Motors, Lockheed Martin, Boeing en zelfs Toyota moesten op de knieën voor een Twitter berichtje van Donald Trump. Twitter leek op sterven-na-dood. Maar dankzij Twitter leeft de berichtenservice weer.

Tot nu toe bepaalde het Amerikaanse bedrijfsleven wie de nieuwe president van de Verenigde Staten werd. Simpelweg door hem (of haar) te steunen met miljoenen campagnegeld, of gewoon openlijk te vertellen dat het bedrijf een bepaalde kandidaat steunt. Ook achter de schermen werd een strijd gevoerd over wie de nieuwe president zou leveren. De strijd om het Amerikaanse presidentschap was feitelijk al beslist voordat de campagne goed en wel was begonnen. Zo kon de nieuwe Amerikaanse president (‘de president elect’) ongestoord het Witte Huis binnen wandelen. Er werden afspraken gemaakt over belastingen en lonen en het circus kon weer op de oude voet verder. Alsof er niets was gebeurd.

Toch lijkt het er nu steeds meer op dat Donald Trump niet door het Amerikaanse bedrijfsleven in het zadel is geholpen, zoals tot nu toe te doen gebruikelijk was. Nee, Vladimir Vladimirovitsj Poetin wist met een leger aan hackers die Amerikaanse ‘Wallstreet traditie’ te doorbreken en hielp eigenhandig de vrij kansloze Donald Trump in het zadel. Talloze Amerikaanse bedrijven en media hadden hun voorkeur uitgesproken voor Trumps tegenkandidaat Hillary Clinton. Er waren zelfs al afspraken gemaakt met Clinton. Maar die gaan dus niet door nu steeds duidelijker lijkt te worden dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn gemanipuleerd door de Russen. De Russen verstevigen hiermee hun machtspositie in de wereld. 

Dat verkiezingen van buitenaf kunnen worden gemanipuleerd is geen nieuw verschijnsel: in Rusland zelf gebeurt het al jaren. Iedere verkiezingen opnieuw stemt meer dan 90% vóór de zittende president Poetin. In zo’n geval hoef je eigenlijk geen verkiezingen uit te schrijven, want die verkiezingen zijn dan niet meer dan een toneelspel voor de buitenwacht om te laten zien dat je toch echt een democratie bent. Die democratie lag eerst in handen van het grootkapitaal: Het Amerikaanse bedrijfsleven verenigd in de Fortune 500. Nu heeft Vladimir Poetin de controle over de Verenigde Staten. Met belangrijke verkiezingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk op komst in 2017 is dat gewoon een heel eng idee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten