Pagina's

woensdag 15 februari 2017

Chaos

Liefst 12 decreten tekende de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump al. Daarmee loste hij ook twaalf verkiezingsbeloften in. De muur bij Mexico komt er zeker, net als het afschaffen van Obama Care, het nationaal ziekenfondsprogramma waarmee 20 miljoen Amerikanen hun ziektekosten verliezen. Het inreisverbod werd door diverse rechters tegengehouden. Maar het is slechts een kwestie van tijd voordat het inreisverbod uit moslimlanden er ook komt. De nieuwe Amerikaanse president (Jurgen van den Berg van het NOS Radio 1 Journaal noemt hem naar al te graag ‘president-elect’) laat zich door niets en niemand stoppen.

Het is een kwestie van tijd voordat ook de Amerikaanse media eraan moeten geloven. Trump gaf al een voorzetje door zijn plannen breeduit op YouTube en Twitter te zetten. Zo ontweek hij lastige vragen van journalisten. Toch gaat Trump nog een stapje verder: hij wil journalisten van kranten die hem niet hebben gesteund tijdens de campagne, of tijdens de campagne hun steun hebben uitgesproken voor zijn tegenkandidaat Clinton niet te woord staan. Ook journalisten die iets te kritisch over hem hebben bericht wil hij niet te woord staan.

Trump heeft overal lak aan. Hij dendert door en neemt beschermende maatregelen waardoor het voor steeds meer niet-Amerikanen moeilijk wordt om naar de VS te reizen. Relaties met het buitenland zet hij op een lager pitje: het is Amerika dat nu telt. De rest van de wereld kan kapot vallen. De NAVO hoeft niet meer op zijn steun te rekenen. Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog kan de wereld (met Europa voorop) niet meer rekenen op Amerikaanse bommen en granaten als er een conflict uitbreekt. Wie de Amerikanen toch nodig heeft kan weliswaar op ze rekenen. Maar er komt een factuur achteraan: uurtje, factuurtje. Anders moet de wereld maar Amerikaans defensiematerieel kopen om zichzelf te beschermen.

Alsof de chaos nog niet compleet is trad Trumps belangrijkste veiligheidsadviseur Michael Flynn af. Flynn zou voorafgaand aan de beëdiging van Trump contact hebben gehad met Russische diplomaten over de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Flynn deed dit in opdracht van Trump. Maar Trump noemt de berichtgeving propaganda. Hij vindt dat er een hetze tegen hem is gestart. Opmerkelijk genoeg steunt hij zijn (inmiddels) ex-veiligheidsadviseur niet. Ook wil Trump niet ingaan op de berichtgeving van de FBI, die aan de New York Times (een krant die openlijk Clinton steunde) liet weten dat het campagneteam van Trump gedurende de campagneperiode contact had met hoge Russische diplomaten.

Conclusie van bovenstaande is dat de wereld er niet heel veel stabieler op is geworden na de installatie van Donald John Trump als 45ste president van de Verenigde Staten. Zowel de VS als de rest van de wereld verkeren in een politieke chaos en er is maar één persoon die daarbij enorm is gebaat: Vladimir Vladimirovitsj Poetin. De Russische dictator onderhoudt warme banden met minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson. Trump zelf heeft zijn bewondering voor Poetin niet onder stoelen of banken geschoven.

Steeds meer bewijzen duiken op dat de Russen nauw betrokken waren bij de (uitslag van de) Amerikaanse presidentsverkiezingen. Niet alleen zijn de computers van de Democraten gehackt; het begint er ook steeds méér op te lijken dat de Russen meer systemen hebben ingebroken om Trump tot winnaar uit te roepen. Blijkbaar zijn de Russen dus niet alleen in staan hun eigen verkiezingen te manipuleren, maar ook die van Westerse mogendheden.

Dat is een enge gedachte om mee naar bed te gaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten