Pagina's

donderdag 6 april 2017

Moet ik (weer) gaan beleggen?

Beleggen is weer hip, hot en happening. Net als op de helft van de jaren ’90 van de vorige eeuw vliegen de reclames de argeloze kijker en luisteraar weer om de oren. Als gevolg van de financiële crisis (2008 – ca. 2015) moeten de banken hun balansen versterken zodat bij een nieuwe malaise de belastingbetaler niet wéér moet bijspringen. Dus moeten de banken extra vreemd vermogen aantrekken en daarvoor komen ze bij u, de spaarder langs.

Want de spaarrente staat met 0,2% historisch laag. De verwachting is dat de spaarrente binnen een paar maanden als gevolg van het stimuleringsfonds van de Europese Centrale Bank zal omslaan naar negatief. Geld is nog nooit zo goedkoop geweest en dus levert de spaarrekening niets meer op. Velen van u hebben gehoor gegeven aan de smeekbedes om weer te gaan beleggen want inmiddels stromen de miljarden aan particulier spaargeld de beursvloer weer op. Of het een verstandige beslissing is geweest uw spaargeld naar Beursplein 5 te brengen valt nog maar te betwijfelen. Hier is waarom:

Ten eerste is het grootste verschil tussen halverwege de jaren ’90 en nu dat de wereld van vandaag zeer instabiel is geworden. In de jaren ’90 kenden we nog geen instabiele Amerikaanse president met het IQ van een goudvis. Het dreigende uiteenvallen van de Europese Unie speelde toen niet. We kenden ook nog geen doorgedraaide Turkse president met honger naar wereldmacht en er was ook nog geen Noord Korea die om de haverklap testen uitvoert met raketten die kernkoppen kunnen meedragen. We kenden ook nog geen Russische president die aan landjepik doet en we kenden ook nog geen Russische president die met hackers de Amerikaanse presidentsverkiezingen wilde beïnvloeden (en wie weet, welke verkiezingen nog meer). We kenden ook nog geen oorlog in Syrië, waar ter bescherming van olie- en gasbelangen de halve wereld bommen en granaten afwerpt op honderdduizenden onschuldige burgers teneinde een handjevol heilsoldaten van IS te verdrijven. We kenden geen massale exodus uit Afrika waar door klimaatverandering al jaren geen druppel regen meer uit de lucht is gekomen. China had destijds lang niet zo’n sterk leger als vandaag de dag en het inmiddels hebzuchtige China was destijds ook niet zo’n belangrijke wereldmacht als vandaag de dag. Bovendien doet ook China aan ordinair landjepik, zoals in Hong Kong en de eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. Daar bovenop komt dat de Chinese economie lang zo hard niet meer groeit als vandaag de dag.

Goed, in de jaren ’90 speelden er ook conflicten, zoals de gisgasaanval door Saddam Hoessein op eigen burgers (1995) en de oorlog op de Balkan, waar moslims en Christenen elkaar bestreden in de Joegoslavië Oorlog (1991 – 1999). Maar de ellende die daar heerste valt in het niets vergeleken bij de instabiele wereld van vandaag.

Met bovenstaande ontwikkelingen in het achterhoofd is het uiterst onverstandig om met je spaargeld nu te gaan beleggen. Er spelen simpelweg teveel onzekerheden in de wereld om je zuurverdiende spaargeld nu over te geven aan een bank of beleggingsinstelling. Van het beloofde rendement – voor zover dat nog wordt beloofd – komt niets terecht. Goed, als je echt iedere dag bezig bent met je beleggingsportefeuille dan kun je best een aardig rendement halen. Maar je geld overgeven aan een bank en er dan lange tijd niet naar kijken is erg onverstandig.

Wat wel te doen met je spaargeld? Simpel: Schulden aflossen. De op de pof gekochte auto, de “gratis” GSM, het uitstaande saldo op de credit card en zelfs de hypotheek versneld aflossen levert op lange termijn méér geld op dan het toevertrouwen aan een bank of beleggingsinstelling, die er toch alleen maar grote salarissen en bonussen van gaat betalen.

Advies om nu te gaan beleggen is dus: niet doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten