Pagina's

zaterdag 6 mei 2017

Geef alleen de echte vrijheid door


Bevrijdingsdag is het jaarlijkse feest van de vrijheid. Maar het is ook de dag waarop onophoudelijk wordt gescandeerd hoe vrij we zijn en dat we die vrijheid vooral moeten doorgeven. Fijntjes wordt gewezen op het inperken van de vrijheid van meningsuiting in landen als Rusland, Polen, Hongarije China en Turkije. Heel zachtjes wordt ook gewezen naar de Verenigde Staten, waar het Witte Huis onophoudelijk media aanvalt die negatief of kritisch over de werkwijze van de president berichten.

Op deze dag wordt veelvuldig gesproken over het inperken van de bewegingsvrijheid van vrouwen, homo’s en minderheden in landen als Iran, Saoedi-ArabiĆ« en het noordoostelijke deel van Afrika. Allemaal landen waar de vrijheid van meningsuiting inderdaad het een korreltje zout wordt genomen.

Hoe opvallend en ergens ook wel ironisch is het dan als juist op Bevrijdingsdag een pamflet wordt gepubliceerd in NRC Handelsblad en De Volkskrant waarin vrouwen bedrijven oproepen geen advertenties meer te plaatsen op de websites GeenStijl en Dumpert. GeenStijl en Dumpert publiceren (op een weliswaar humoristische wijze) al 14 jaar seksistische en racistische teksten en filmpjes. Op Dumpert worden filmpjes vertoond waarin jongeren elkaar uitschelden en de hersens inslaan. GeenStijl steekt niet onder stoelen of banken fervent aanhanger te zijn van de PVV en zet iedereen die kritiek daarop heeft een camera vol op de neus. Het commentaar van zowel medewerkers als bezoekers is vervolgens erg racistisch en seksistisch.

GeenStijl en Dumpert (broertje en zusje van elkaar) beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting en spreken van broodroof. Deze opmerkingen zijn opmerkelijk, aangezien GeenStijl (dat niet op camera wil reageren) regelmatig PvdA-,VARA- en Volkskrant lezers oproept hun lidmaatschap op te zeggen als deze organisaties een mening zijn toegedaan die niet de mening van GeenStijl c.q. Dumpert is. Hoe ironisch is het om op Bevrijdingsdag te krakelen dat een medium (De Volkskrant en NRC) een mening niet mag plaatsen omdat die toevallig niet de jouwe is? Hoe ironisch is het om via jouw website vrouwen, minderheden en homo’s te vernederen en tegelijkertijd te krakelen dat wanneer moslims vrouwen en homo’s vernederen, die moslims het land uit moeten? Hoe ironisch is het om iemand die een mening heeft die toevallig niet de jouwe is, een camera vol op de neus te zetten en verhaal te gaan halen? Waarom zou iemand zijn excuses aanbieden omdat hij (of zij) een mening is toegedaan toe toevallig niet de mening is van GeenStijl, Dumpert of hun publieke zusje PowNed?

Wat vier je dan eigenlijk op Bevrijdingsdag?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten